Her er du nå:  Hovedside Redd "Viking"!

Redd "Viking"!

Viking

Det er synd å se at de bevigende myndigheter I Geneve, Illinois bryr seg mer om å bevare nazistenes etterladenskaper, enn å ta vare på noe som til de grader symboliserer deres egen historie!

Gokstadskipkopien "Viking" - eller "Ravnen" fra 1882, som ble seilt over til verdensutstillinga i Chicago i 1893 av Magnus Adersen og mannskap (se http://home.online.no/~joeolavl/viking/viking-kopi-gokstadskipet.htm) har det ikke godt. Den står lagret under en plastdome i en park. Amerikanerne har prioritert å bygge hus over en tysk ubåt like ved, mens Viking står for rov og ran, enda den symboliserer en viktig del av amerikansk historie. Nå ønsker Borgeir Skaugen der borte å gjøre noe for å rette skipet. Kan noen hjelpe ham?
 

Av
Admin   17. januar 2006, kl.09:16

Hi Rolf

Da jeg var i Norge snakket jeg om det Viking skipet som vi prøver å redde. Skipet var bygd i Norge og seilt til Chicago for verdensutstillingen i 1893. Da utstilling var over blei skipet gitt til byen Chicago, som lovet å ta vare på det.

Etter mange år blei skipet gitt til byen Geneva, Illinois på grunn av de mange Skandinaviere som bodde der. De skulle restaurere skipet og få det i en ordentlig bygning. Jeg fant skipet her i sommer, det er plasert i en park og sitter under en plast dome, (nærmest lignende et drivhus som en ofte ser ute på landet), åpent for væ¦r og vind. Jeg har vedlagt billeder som jeg tok.

Det er nå klart at dette vikingskipet er på "siste reis", og noe må gjøres snarest hvis det skal reddes for etterslekten.

Mange instanser har i årenes løp prøvd å ta hånd om skipet, men har blitt avist.(Sons of Norway, Luther College,Decora etc)

Det er her jeg kommer inn i billedet. Jeg er blitt kontaktet av flere Norsk-Amerikanere her i Wisconsin som har spurt om jeg kan hjelpe dem i deres anstrengelser for a bevare dette skipet, få det bevart i en bygning. Den opprinnelige planen var at Chicago skulle bygge et museum rett ved Mc Cormick Place (hvor verdensutstillingen var) men det har ikke skedd.

Sist sommer innviet de en ny bygning for en WW2 tysk undervanns båt på samme sted, (avisene nevnte at det kostet Chicago ca 13 Mill dollars) Det var leit at de ikke gjorde plass til Viking skipet også!

Er det mulig for deg å ta kontakt med Riksantikvaren ved Universitet i Oslo og muligens også Eivind Lande hos Riksantikvaren og undersøke om det er muligheter for finansiell støtte for dette projektet fra Norge?

Skipet sitter på en spesiell trailer og har mast, seil, mange skjold og 14 årer men trenger "loveing care", NÅ… !.

Med håp om et positivt svar, hilsen Borgeir.

Her er min adresse

Borgeir Skaugen
3669 Oak Lane Dr
Beloit Wi 53511-1935
U S A

E Mail Borgeir @charter.net

 

Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken