Her er du nå:  Hovedside Ulf Mikalsen med bok om spissa

Ulf Mikalsen med bok om spissa

Ulf har jobbet med å dokumentere spissa slik den ble bygd i Rana. Boka gir en presentasjon av hvordan Rana-spissa ble til på slutten av 1800-tallet, og hvordan båtbyggerne i Rana har bygd på tusenvis av slike båter fram til i dag.  Enkelte båtbyggere klinket sammen nærmere 50 spissbåter i året!
 

Av
Admin   06. juni 2006, kl.14:36

Ulf sier selv om boka:

Det tok 20 år fra jeg ga ut min første bok; trebåtbygging – Bygging i klink og kravell, til bok nummer to; ”Trebåtbygging – Bygging av spissbåt i Rana”, ble klar for salg.  Men nå er den her!

Boka gir en presentasjon av hvordan Rana-spissa ble til på slutten av 1800-tallet, og hvordan båtbyggerne i Rana har bygd på tusenvis av slike båter fram til i dag.  Enkelte båtbyggere klinket sammen nærmere 50 spissbåter i året!

 

Mest av alt beskriver boka arbeidsgangen og byggedetaljer i bygging av en spissbåt. I boka følger vi Odd Utland, en pensjonert gårdbruker og båtbygger fra Straumbygda i Rana, fra forming av kjøl og stavner, til det blir boret for tollepinnene. Byggeprosessen er nøye fotodokumentert, og boka inneholder 250 illustrasjoner.  I tillegg beskriver boka variasjonene i byggedetaljer som forekommer i spissbåtene.

 

For den som går med drømmer og planer om å klinkbygge en liten båt selv, vil boka være til stor hjelp.

I tillegg til et kapitel som omhandler materialer til klinkbåtbygging, og et som tar for seg verktøy og redskaper som må være på plass før arbeidet tar til, er det mulig å bruke boka som en håndbok gjennom hele byggeprosessen. Den beskriver arbeidsteknikk og byggedetaljer.

I slutten av boka er også beskrevet høvling av årer, og hvordan man måler opp og bruker en gammel båt som mal for et nybygg.

 

Den første boka jeg skrev om trebåtbygging ga jeg ut på Universitetsforlaget.

Denne gang har jeg valg å ta kostnadene til trykking på egen regning for så å gi ut boka på eget forlag.  Og navnet kunne neppe bli noe annet enn – Båtbyggerens Forlag.

Boka er på 96 sider.   Formatet er 24 x 28,5 cm. Veil. Pris er kr 298,-

 

I tillegg til direkte salg på hjemmesiden min, er boka om spissbåtbygging også å få kjøpt i bokhandlene og på en del museer. Boka er registrert med nummer ISBN 82-997297-0-3.


Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken