Her er du nå:  Hovedside Femmila på Rognan 22. august

Femmila på Rognan 22. august

Saltdal kystlag arrangerer nordlandsbåtfemmila under trebåtdagene i høst.
I anledning kulturminneåret 2009 skal vi gjøre noe ekstra ut av femmila i
år ved å invitere andre små tradisjonsbåter til å være med, med to roere i
båten.
 

Av
Admin   08. mai 2009, kl.15:49

Vi skal ha ei defilering og presentasjon av båttypene og vi skal
prøve å få til "noe mer" for denne delen av båtfolket. Selv om det er en
rokonkurranse vil vi fokusere sterkt på at dette er ei kulturmønstring. Vi
henvender oss til skolene for deltagelse i ungdomsklassen, men prøver også
å holde varm tanken på å bruke robåten/ tradisjonsbåten som en del av
friluftslivet.

Her er pressemeldinga:

INNBYDELSE  TIL  KAPPROING

 ”Nordlandsbåtfemmila” på Rognan lørdag 22.august 2009

 

Under ”Trebåtdagan” på Rognan i Saltdal, Nordland, skal det arrangeres kapproing lørdag 22.august klokka 16. Start og innkomst med brygga. Saltdal kystlag er teknisk arrangør. Påmelding og nærmere opplysninger til Kai Linde, telefon 95872134, eller Halvard Toften, telefon 95257176.

Dette er et arrangement i den såkalte ”Nordlandsbåtfemmila”, der distansen er 5 nautiske mil (9,26 km). Konkurransen er for nordlandsbåt (eller annen tradisjonsbåt) og for to roere i båten, men båtens størrelse kan være forskjellig, 2-roms, 2,5-roms eller 3-roms. Ror eller styre er ikke tillatt, og båten må ha proporsjoner og mål som ”godkjent” tradisjonsbåt.

 

I år vil vi spesielt innby tradisjonsbåter fra andre kystlag i landet til denne kapproinga. Vi vil denne dagen, umiddelbart før konkurransen, organisere ei ”defilering”, med presentasjon av de ulike tradisjonsbåter. Denne mønstringa må også ses i sammenheng med ei satsing innen flere distrikter på de små tradisjonsbåter til aktivt bruk som del av friluftslivet.

 

Dette er både en uhøytidelig konkurranse og ei massemønstring. (Normal tidsdifferanse mellom vinneren og siste båt er ofte mer enn en halv time). Den første ”femmila” ble arrangert i 1997 på Rognan, som senere har arrangert denne rokonkurransen under trebåtdagene i august. I tillegg har Gratangen, Liland, Brønnøysund, Harstad, Narvik og Bodø hatt arrangementet. Normal deltakelse er 10 – 12 båter. Største antall er 17 båter.

 

Det blir rodd i fire klasser som starter samtidig: to menn, mann/ dame, to damer og to ungdommer (under 18 år). Vinneren totalt får låne det evig vandrende trerelieffet, laget av Henning Ramsvik, til neste ”femmil”. I tillegg er det satt opp samme type vandrepremie, trerelieff, i alle klasser. For øvrig premiering i alle klasser pluss deltakerdiplomer som viser plassering og tid. Premieutdeling på kaia umiddelbart etter at alle er kommet i mål.

                             Hilsen  Kai Linde og Halvard Toften

Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken