Her er du nå:  Hovedside Nordlandsbåtmannskap søkes til sommerjobb

Nordlandsbåtmannskap søkes til sommerjobb

Ottar Schiøtz ved Norsk Fiskeværmuseum på Å i Lofoten bekrefter at den merkelig gammeldagse ”stillingsannonsen” ikke er hentet fra museets samlinger.


 

Av
Admin   02. mai 2002, kl.12:05

–Vi trenger en kyndig person til å betjene museets åttring ”Spilbak” i sommer. Den 87 år gamle nordlandsbåten er en av våre severdigheter, og vi ønsker å ha den i drift for å la publikum få oppleve et lite øyeblikk av Lofthavets slit på gammelmåten.

Drifta av båten skal være så autentisk som mulig. Dette innebærer at de som ønsker å oppleve gamle dagers drift, skal få innføring i bruken av en slik båt. De blir sjøl mannskap, og må ta et tak både i seilinga og fisket. Samtidlig skal det være en hyggelig tur på havet – gjerne med tilbereding og servering av eventuell fangst.

Det er derfor viktig at vi får tak i en person som er en god kulturformidler og vert, i tillegg til å kunne behandle båten riktig. Det kan hende vedkommende må hjelpe en italiener å sløye og koke en sei, for så å servere den med verbal formidling av nordlandsfiskerens hverdag.

Høvedsmannskompetanse finnes ikke i alle naust, og vi spør dem derfor hvor de regner med å finne folk til dette. –Vi leter i gammelbåtmiljøet som er sterkt voksende. Den tradisjonelle kystkulturen har hatt voldsom oppsving, og der finnes en del folk. På ti år har faktisk antallet store nordlandsbåter i bruk økt fra en håndfull, til nærmere 40. Lofoten folkehøgskole har egen linje hvor fiske og segling med nordlandsbåt er sentrale tema. Det samme har de ved Fosen Folkehøgskole. Der har de også linje for bygging av tradisjonsbåter.

På spørsmål om hvor museet henter budsjett til slike stillinger, sier Schiøtz at de må finne en person som er villig til å ta det som kommer inn på båtdrifta. Museet skal stå for drifts- og vedlikeholdskostnader for båten, samt losji. Ut over dette vil høvedsmannen være sin egen lykkes smed.

Vi er i alle fall sikker på at dette blir en sommerjobb med minner for livet, selv om det ikke høres ut som verdens mest lukrative lederjobb. Selv om stillingsbeskrivelsen høvedsmann i følge gamle kilder gav en status nest etter vår herre, sa man om han: ”Atterst i båten, fræmst i kjerka, og inst i hælvete…”

Interesserte kan gå til markedsplassen på www.hildringstimen.no, eller kontakte Ottar Schiøtz på Norsk Fiskeværsmuseum på telefon 76 09 15 55.


Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken