Her er du nå:  Hovedside Gammelbåtenes helg på Vestfjorden

Gammelbåtenes helg på Vestfjorden

28-30 juni ble ei skikkelig langhelg for nordnorske gammelbåtentusiaster da lokalmiljøet på Nordskot åpnet bygda for innrykk av ranke stevner. Det var Bodø Seilforenings regatta, Vestfjordseilasen, som danner kjerne for et arrangement som stadig bygger på seg. Nytt av året er tradisjonsseilernes egen ferdighetsregatta, som gikk av stabelen fredagen før Vestfjordseilasen.

 

Av
Admin   23. juli 2002, kl.10:33

Allerede torsdag kveld begynte fembøringene å sige til kai ved det ærverdige handelsstedet som Johan Boier forteller så livlig om i ”Den Siste Viking”. Fiskemottaket på Nordskot var gjort om til pub, og stemninga var høy fra første stund da entusiaster fra Brønnøysund i sør til Tromsø i nord møttes.
 
Kai Linde var regattaadmiral for fredagens tradisjonsseilregatta. Til tross for den uformelle formen, var opplegget hevet over vanlig kappseiling ved at sjømannskap også skulle testes underveis. Manøvrene var under nitidig overvåkning av regattaadmiralen og hans håndplukkede og ubestikkelige dommerpanel om bord i ”Lærke”. Det var syv fembøringer og en notgavel som stilte til start etter et skippermøte, hvor manøvrene ble nøye gjennomgått. Manøvrene var viktige oppgaver som enhver båteier bør drille på - mann overbord, ta klør med følgende kuvending før de kunne gis igjen, samt oppstramming av vant. Samtidig skulle tidsfaktoren være tilstede. Seileruta var imidlertid så kort, at ingenting kunne avgjøres med rask seiling alene. Manøvrene måtte også utføres hurtig og sikkert.

Før starten skulle alle båtene legge seg for dregg på linje. Da startskuddet gikk, var det om å gjøre å komme fortest under seil, for så fortløpende å rapportere om utførelse av manøvrene til dommerbåten underveis.

Det var sørhelgelandsbåtene som dominerte fra start til mål. Mannskapene var drillet og samkjørt og. Dommerpanelet hadde lite å utsette på utførelsen av manøvrene til samtlige deltakere. Enkelte av manøvrene ble utført fantasifullt - som de som tok i hop seilet, og sjøsatte jolla for skånsom opplukking av den forulykkede. Der er plass for masse humor i dette miljøet.

Premieutdelingen far like uhøytidelig som resten av arrangementet, og Kai holdt en humoristisk oppsummering av regattaen, hvor de enkelte båtene fikk kreative bemerkninger for sine respektive gjennomføringer av regattaen.

Selve storpremien var et flott vandre-storbåtauskar, laget av regattadmiralen sjøl. Denne stakk storfembøringen ”Heggvin” med høvedsmann Ronald Nicolaisen, fra Velfjord av med. Resten av premieringen stod hver enkelt båt selv for, da startkontingenten var at hver båt skulle gi en gave til en av de andre båtene. Kreativiteten her var like stor som manøvreringa under selve regattaen. Mannskapet på storfembøringen ”Einar” var tydeligvis kjent som en sulten gjeng. De fikk eget beredskapslager med forsvarets RSP, mens det evig kaffeløse mannskapet på ”Frøya” fikk tildelt resultatet fra et par mål av Brazils kaffehøst.

Denne måten å avholde regatta på falt tydelig i smak hos deltakerne, og oppfølging til neste år er selvfølgelig. Da regner man med enda større oppslutning, og hardere kamp om auskaret!

Kai Linde ber om forslag til et skikkelig navn til regattaen. Forslagene kan mailes til adm@hildringstimen.no.

Den komplette resultatlista fra fredagsregattaen ser slik ut:
1. Heggvin, storfembøring, Velfjord. Ronald Nicolaisen
2. Einar, storfembøring,Velfjord. Thorvald Norsætra
3. Delt mellom fembøringene Frøya, Brønnøysund og Hildringstimen, Narvik med hhv. Robert Holm og Anders Øgsnes
5. Fauskværingen, storfembøring, Fauske. Viggo Stemland
6. Sigurd, Notgavel, Elsfjord. Steinar Haaland
7. Hæringen, Åttring, Bodø. Harald Haave
8. Saltdalingen, storfembøring, Sortland, Morten Nygaaard


Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken