Her er du nå:  Hovedside Narvik-ungdommen skal lære kystfriluftsliv

Narvik-ungdommen skal lære kystfriluftsliv

Ofotens Friluftsråd vil lære Narvikungdommen å kysten til friluftsaktiviteter. Dette vil de gjøre i tradisjonelle bruksbåter. Til helga skal interesserte lærere på kurs med temaet nordnorske tradisjonsbåter, og bruk av disse.
 

Av
Admin   04. september 2002, kl.08:57

Trond Blomlie er leder for Ofotens friluftsråd, og har sparket i gang prosjektet. Målet er å få til et valgfag i ungdomsskoletrinnet, og tar nå fatt på utdanningen av lærere som er interessert i å kjøre faget. Friluftsrådet har allerede kjøpt inn sin første råseilriggede treroring som skal brukes i undervisningen. De står nå på trappa til sin neste investering, som sannsynligvis blir en halvfemterømming.

Narvik er den eneste Nord-norske byen som ikke er tuftet på den tradisjonell nordnorsk kultur. Det er en ren industriby, bygget på LKAB's utskiping av malm. For 110 år siden var der kun en går der byen ligger i dag. Dette har formet kulturen i byen. Dette gjelder også ungdommens sjøkultur, som på stedet i stor grad dreier seg om hundrevis av hester og hastighet. Friluftsrådet mener derfor at det er viktig å lære ungdommen det opprinnelige, og vis at der også finnes mening og adrenalin i frisk, sunn kystkultur.

Det er fembøringen Hildringstimen og mannskapet som skal være Ofotens friluftsråds samarbeidspartnere når lærerne skal kurses. Det er også naturlig å bruke fembøringen Ungsmaløy, som også er i Ofoten. Autentisk miljø for den historiske delen av undervisninga finnes på Vidrek. Der gjøres i fembøringsnaustet, hvor Hildringstimen har vinteropplag, om til undervisningslokaler og samlingssted. Der luftes også planer for å få til å bygge opp et varigmiljø omkring havbruk i fjæresteinene på Vidrek om dagen, og kanskje ser vi starten på et kystlag i indre Ofoten.

Første kurset for lærerne går allerede til helga, og skal etterhvert følges opp med båstell, seilsaum, rigging og historie ut over hausten og vinteren. Lofottur skal det også bli.

Kanskje også en ide for andre skoler?


Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken