Her er du nå:  Hovedside Mystikk og overtro i fjæra...

Mystikk og overtro i fjæra...

Jan Arne Hanssen fra Bleik, sover dårlig om natta etter sitt oppsett av firroringen Ole Enok på Liland i Ofoten. Det er merkelig og morsomt hvordan vi i det tredje årtusenet, fremdeles har respekt for mystiskken og de mørke kreftene - spesielt i båten og fjæra...
 

Av
Admin   25. september 2003, kl.07:30

Hildringstimen oppfordrer folk til å sende inn sine gode historier over dette temaet!
 
Følgende e-post kom her i morges fra Jan Arne:
 
Hei!
 
Joda, han Ole Enok blei satt opp 20., men Ungsmaløya må nok vente til kommende helg.
 
Så litt tradisjonsbunden "overtro". Uinner heile min oppvækst bei æ innpreinta at halltrieroms spissa skal ikkje inn i naustet me atterskotten førre, uansett. Det bi omtrent som å bære døde me haue føst. Så æ har slette mæ igjønna meir einn ei 180graders veinning framførr naustdørn me dein karn.
Hamna vi så i deinn situasjon inne på Liland, at firroringen står i naustdøra, klar tell å sættes inn, mæn- me atterskotten førre. Æ la inn en kraftig protæst, å hænviste tell min barnelærdom. Han John (Markusson -Red. anm) va deinn føste som åpna kjæftn:" Æ må sei det at æ e i tvil æ åsså". Det va stilt ei stund førr han førsætte: "Mæn nu e jo ikke det her nåkka årntli naust". Tynt bemainna va vi, å sia de som førrsto ka som va i færd me å skje va i mindretall, blei det sætt me atterskotten føst.
Sku vi så å beglo hallfæmterømmingen som ligg i nabonaustet. En fin båt, men hvilken vederstyggelse. En stein dau kattmonse i framskotten. Det bei stilt i detta naustet åsså. Igjæn e det han John som føst kjæm tell ordet: "Det spørs om det e nåkka vits å ha deinna meir på havet."
 
E det rart det e dårlig me nattesøvn førr tia.
 - Jan Arne 

Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken