Her er du nå:  Hovedside Bra tradisjonsbåtdeltakelse på Vestfjordseilasen

Bra tradisjonsbåtdeltakelse på Vestfjordseilasen

Hele 7 tradisjonsbåter stilte til ferdighetsregatta på Nordskot fredagen før Vestfjordseilasen. Det ble knivskarp regattaseiling med vind nok i ertesuppeskodda, som gjorde regattaen ekstra spennende!
 

Av
Admin   04. juli 2004, kl.22:39

Da sola plutselig løste opp skodda, lå alle båtene mindre enn 200 meter fra hverandre i motstraumen mot mållinja. Det var Heggvin som førte an, etterfulgt av Hildringstimen og Einar. Alle deltakerne var enige om at dette hadde vært den mest spennende ferdighetsregattaen vi har gjennomført i den seinere tid, da skodda satte navigeringsevnene på prøve i støvelhavet nord for nordskot.

Det var kanskje verre for regattaadmiral Kai å få kontrollert mann overbord/vendemanøvrene til alle båtene, og det ryktes til og med at en båt plukket opp en annens "mann overbord". Der var imidlertid ingen som vedstod seg å ha mistet noen...

Båtene som var med, var (i mer eller mindre tilfeldig rekkefølge) Heggvin, Hildringstimen, Einar, Frøya, Fauskværingen, Nordlændingen og Hæringen (den eneste åttringen)

Over Vestfjorden
Lørdagen klokka 0800 gikk startskuddet for selve Vestjordseilasen. Da var Grytir, Ungsmaløy og Vågar også på startlinja. Det blåste bris fra nordøst, noe som betød stående bidevind hele strekket over til Kabelvåg.

Etter at startskuddet gikk ble det klart at hele fire av tradisjonsbåtene hadde startet feil. Dette gikk verst ut over Heggvin, Hildringstimen og Frøya, som trodde de hadde fått god start... Båtene ble kalt tilbake, og måtte runde startbøya igjen før de kunne fortsette. Her må arrangørene ta kritikk. De hadde ikke brukt skikkelige startbøyer, men brukt bøyer som lett kunne forveksles med bruk i havet. Bøyene var også lagt uforsvarlig nær hverandre i forhold til antall båter som skulle passere.

Været og sjøen favoriserte nok de største båtene, mens de mindre ble hengende etter. Det var til slutt Nordlændingen som stakk av med seieren - ikke helt uten en liten kamp på årene mot Vågar over målstreken. Så fulgte Heggvin, som seilte seg opp til 3. - til tross for ekstrarunden rundt startbøya. 6-romsbåtene kom sist i fembøringsklassen, og regattaens eneste åttring, Hæringen kom altså aller sist.

En nordlandsbåtklasse til?
Resultatet ble akkurat som forventet, når mannskapene kan sine saker og båtene er riktig bygget. De svære 7- og 8-roms fembøringene (13-15 meter) med dobbelt så mye ballast og 50% større seilareal som de mindre 6-romsbåtene (11-13 meter) vil alltid være raskest over fjorden.

Kanskje bør regattakomiteen overtales å dele fembøringsklassen med "stor fembøring" og "liten fembøring?". Det bør i hvert fall vurderes om tradisjonsbåtdeltakelsen øker.

Takk til de fremmøtte
På vegne av hele tradisjonsbåtmiljøet som samles på Nordskot og regattaadmiral Kai Linde, vil vi takke alle fremmøtte - spesielt sør-Helgelandsbåtene som går 28(!) timer for å delta denne helga. Vi utfordrer Tromsømiljøet til å vise samme interesse, og håper at Nordskothelga kan bli selve årsmønstringa for vårt miljø, hvor vi kan treffes, synge, lyge og le samtidig som vi kan lære av hverandre.

I tillegg vil vi takke de lokale arrangørene på Nordskot og i Kabelvåg, samt Bodø seilforening. Sammen lager vi nok et av Norges største maritime arrangement hvert år. Hvorfor får dette ikke mer fokus? Jeg foreslår at SBF, Nordskot-miljøet, Kabelvågmiljøet og tradisjonsbåtmiljøet setter seg ned sammen for å gjøre enda bedre helhet av dette fantastiske arrangementet. Vi er så definitivt på sporet av noe!

Til neste år starter vi ei uke tidligere - I Narvik. Da blir det stor Unionsoppløsningsfest med gammelbåttreff 24-26.juni. Så skal vi samseile mandag 27. - torsdag 30. ned til Nordskot, hvor Vestfjordseilasen går av stabelen. De som skal videre til Landsstevne kan henge seg på "D/S Styrbjørn" som skal lede an.

Utskriftsvennlig
versjon


Kommentarer til saken
Kommenter saken